Sommartårta

Sommartårta med jordgubbar, hasselnötter och vaniljkräm

Förra söndagen fick jag ett litet ryck och bestämde mig för att testa ett recept jag hittat i Buffétidningen. Det var en så kallad sommartårta innehållande hallon, hasselnötter och vaniljkräm. Jag bytte dock ut hallonen mot jordgubbar eftersom det var vad jag hade hemma. Vaniljkrämen gjorde jag helt själv så man kan väl säga att bakning är betydligt mer min grej än att koka potatis. Tecken på att man är en ordentlig godisgris kanske haha..

Tilläggas ska att Savoiradikexen kan absolut uteslutas. De gjorde varken från eller till för tårtan. Gör jag om receptet kommer jag istället att använda grädde på sidan för att inte kanten ska synas. Spritsat på lite snyggt kanske ;)

Så här löd receptet:

250 g jordgubbar
3/4 dl socker

Hasselnötsbotten
200 g hasselnötter
4 ägg
2 1/2 dl socker

Vaniljkräm
1 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
3+3 msk socker
4 gelantinblad
4 äggulor
3 dl vispgrädde
1 pkt savoiradikex

Gör så här:

1. Hasselnötsbotten: Sätt på ugnen på 175 grader. Hacka eller mixa nötterna, inte för fint.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i nötterna. Häll nötterna i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda ca 35 minuter, låt svalna. Låt kakan vara kvar i formen. Blanda jordgubbar och socker, häll av liten utav vätskan.

3. Vaniljkräm: Snitta vaniljstången längs med och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, 3 msk socker, frön och vaniljstång. Ta av från värmen och låt stå i ca 15 minuter. Ta bort stången. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

4. Rör ihop äggulor med 3 msk socker. Tillsätt det i mjölkblandningen. Värm under vispning tills den tjocknar något. Den får INTE koka! Ta av från värmen.
5. Ta upp gelantinbladen och rör ner dem i krämen. Låt kallna men inte stelna helt.
6. Vispa grädden. Vänd försiktigt ner i krämen.
7. Fördela jordgubbsblandningen på kakan. Häll på vaniljkrämen och låt stå kallt i ca fyra timmar.
8. Lossa försiktigt tårtan ur sin form och lägg på ett fat. Skär kexen på mitten. Placera dem runt om kakan, tryck till lätt så att de fäster. Garnera tårtan med färska bär.

Tårtan kan frysas. Ta i så fall upp den 2-3 timmar innan servering.

 

Tårtkalas i trädgården med Andreas och Crisse

Så vår söndagseftermiddag tillbringades i trädgården med ett litet tårtkalas. Det är en mäktig tårta så efter varsin bit var vi mätta och därefter skickade jag hem halva tårtan till min far som var mycket belåten och den tog slut samma kväll. Resterna som vi hade kvar blev under det närmsta dygnet uppätna av ytterligare familj och vänner. Så det känns som om detta var en mycket godkänd tårta *ler glatt*


Kväll i Kalmar

Igår var jag på fest hos Kim i Kalmar. Väldigt länge sedan vi festade tillsammans så det var på tiden minsann. Blev en herrans massa att dricka och en väldigt trevlig kväll som slutade på Olearys. Fast jag undrar vart alla människor tog vägen. De droppade av allt eftersom vi närmade oss Larmtorget och till slut var vi bara två personer som fastnade på Olearys för att ta den sista ölen, men där finns ändå alltid folk som man känner (som ni nog vet) så det hela blev det en lyckad kväll. Trodde att jag skulle vara mycket däven idag, men icke. Var till och med ute och sprang förut. Sen har jag dock hoppat upp och ner i poolen sen dess. Funderar nu på om jag ska ta mig en rejäl cykeltur runt stan med.

   

 

   


Sommarvärme

Förutom en stukad fot som inte vill bli bra kan nog inte livet kännas så mycket bättre. Solen har strålat i flera veckor och jag njuter till fullo. Andreas och jag gjorde förra veckan en liten semestertripp till Halmstad och sedan ner till Ystad. God mat, sol, bad och fotboll ;) Tror inte jag kommer lida när VM-finalen är över på söndag haha..

Andreas avnjuter sin öl i solen

På stranden =)

Bad i havet

Bed and breakfast    Slott i Skåne

Inne i lövskogen

Igår var mina föräldrar och Ammy här. Andreas donade i köket och lagade jättegott att äta. Jag har världens underbaraste pojkvän som fixar så fint hihi.. Ammy badade lite i vår nyinförskaffade pool. Jessica och jag ska snart ha ett litet poolparty och dricka sangria *ler* Det blir mysigt det!!

Idag skulle det egentligen bli dans i Lundegård, men det tillåter inte min lilla fot. Dock blir det en liten sväng till Nicklas och grilla innan de andra åker. Jag får vänta tills nästa helg och hoppas att foten är bra då så det kan bli en sväng på Black jack istället.